J. C. Jacobsens Have i Carlsbergbyen

Lørdag d. 2. september – på Brygger Jacobsens fødselsdag – blev J. C. Jacobsens Have igen åbnet for besøgende efter en omfattende renovering.

Emcon er bygherrerådgiver for Carlsbergfondet på renoveringen af haven. Projektet er tegnet af arkitekt Kristine Jensens tegnestue og udført af OK Nygaard. Haven omkranses af bl.a. Carlsbergfondets Forskerboliger og Æresboligen, hvor Emcon også har været bygherrerådgiver for Carlsbergfondet.

J. C. Jacobsens Have blev anlagt som en romantisk have af landskabsgartner Rudolph Rothe fra 1847-48.

Haven ejes af Carlsbergfondet og indgår som en del af friarealet i Carlsbergbyen, som er under udvikling.

I haven findes en lang række træer, som Brygger Jacobsen selv har hentet hjem fra sine rejser i udlandet og bakkerne er skabt af jord fra udgravninger af bryggeriets kældre. Carlsbergfondet har ønsket at tilbageføre J. C. Jacobsens Have til de oprindelige tanker bag haven og samtidig tilføre nye elementer, der sikrer anvendelsen som del af det offentlige areal.

I renoveringen er det aksiale anlæg mellem Æresboligen og De Hængende Haver igen blevet tydelig ligesom stenbedet er genskabt . Stenhøjen er renoveret og indgår i en langsigtet genplantningsplan udarbejdet med udgangspunkt i optegnelser fra den oprindelige have.

De karakteristiske, solitære eksotiske træer fremstår nu også tydeligt.

Som nye elementer er bl.a. tilføjet siddeplinte i beton og J. C. Jacobsens have kranses af høje hække, som markerer grænsen mellem omgivelserne og selve haven.